Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Υπάρχει ψυχή;


Κορυφαίος  Έλληνας επιστήμονας απαντά: «Δεν υπάρχει ψυχή, ούτε ελεύθερη βούληση»
 Τα συναισθήματα του ανθρώπου προέρχονται από την καρδιά ή τον εγκέφαλο; Σε αυτό το ερώτημα αλλά και στο αν υπάρχει ψυχή ή ελεύθερη βούληση, δίνει ο κορυφαίος Έλληνας νευροεπιστήμονας της Διασποράς, Γιώργος Παξινός. «Δεν υπάρχει ψυχή, ούτε ελεύθερη βούληση».
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ: Ο νους είναι η ενέργεια των νευρώνων. Στο συναισθηματικό πεδίο, όπως για παράδειγμα στην αγάπη, δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση. Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τα συναισθήματά μας με τη θέλησή μας. Για άλλα θέματα όμως, πέρα από τα συναισθήματα, είναι δυσκολότερο να αποδείξει κανείς ότι επίσης δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση. Νομίζουμε ότι εμείς αποφασίζουμε για απλά πράγματα όπως για παράδειγμα για το ποια ταινία θα δούμε. Αλλά στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός μας έχει αποφασίσει από πριν και μας ενημερώνει. Οι αποφάσεις μας είναι λοιπόν θέμα νευρώνων.
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ: Η μεγάλη πλειονότητα των νευροεπιστημόνων δεν θεωρεί ότι χρειάζεται ο όρος «ψυχή». Η ψυχολογία έχασε την ψυχή της το 1930, όταν οι ψυχολόγοι σταμάτησαν να μιλάνε για ψυχή και άρχισαν να μιλάνε για συμπεριφορά, για ερέθισμα-αντίδραση. Οι καρδιοχειρουργοί έδειξαν ότι αν ένας άνδρας κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, μετά δεν αγαπά τη γυναίκα του πεθαμένου. Βέβαια, ο εγκέφαλος δεν κάνει ταχυπαλμία, όταν η αγαπημένη μας μάς φιλά, ενώ η καρδιά κάνει ταχυπαλμία. Όμως η καρδιά μας είναι ο σκλάβος του εγκεφάλου, ο οποίος την κατευθύνει.
 Info: O Γιώργος Παξινός είναι μέλος (αντεπιστέλλον) της Ακαδημίας Αθηνών από το 2012 και της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών από το 2009. Είναι διεθνώς γνωστός και πολυβραβευμένος για τη συμβολή του στη νευροανατομία και στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου του ανθρώπου και των ζώων. Τα συγγράμματά του και οι έρευνές του έχουν ανοίξει νέους δρόμους στην καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. [Πηγή: www.doctv.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου