Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

"Το μέλλον ανήκει στα σκουπίδια"

 Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος απαντάει για τη βράβευσή του από το Υπ. Πολιτισμού ...
«Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους».
 Η απάντηση του Έλληνα ποιητή στα νέα της βράβευσής του από το υπουργείο Πολιτισμού και τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011 για το συνολικό του έργο. Η θέση του απέναντι στα βραβεία, τους κρατικοδίαιτους, τις κρατικές επιχορηγήσεις είναι γνωστές. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, 81 χρονών σήμερα μας θυμίζει εκείνο το καταπληκτικό του κείμενο το Εναντίον. Γράφτηκε πριν 30 χρόνια, σκιαγραφεί την Ελλάδα που μισούμε και διατυπώνει την κεντρική ιδέα που πιστεύουμε σαν θρησκεία: ότι το τζάμπα είναι ότι πιο ακριβό.
 ΕΝΑΝΤΙΟΝ «Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης, απ΄ όπου και αν προέρχεται…. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερου μου -και κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από την συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά -και κάποτε πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από την ζωή μας…
 Είμαι εναντίον των χρηματικών επιχορηγήσεων, σιχαίνομαι τους φτωχοπρόδρομους που απλώνουν το χέρι τους για παραδάκι. Οι χορηγίες μεγαλώνουν την μανία μας για διακρίσεις και την δίψα μας για λεφτά ξεπουλάνε την ατομική ανεξαρτησία μας.
 Είμαι εναντίον των σχέσεων με το κράτος και βρίσκομαι σε διαρκή αντιδικία μαζί του. Πότε μου δεν πάτησα σε υπουργείο, και το καυχιέμαι. Η μόνη μου εξάρτηση από το κράτος είναι η εφορία, που με γδέρνει.
 Είμαι εναντίον των εφημερίδων. Χαντακώνουν αξίες, ανεβάζουν μηδαμινότητες, προβάλλουν ημετέρους, αποσιωπούν τους απροσκύνητους΄ όλα τα μαγειρεύουν, όπως αυτές θέλουν. Δεξιές, αριστερές, κεντρώες - όλες το ίδιο σκατό….
 Είμαι εναντίον των κλικών. Προωθούν τους δικούς τους• τους άλλους, όλους τους θάβουν. Όποιοι δεν τους παραδέχονται, καρατομούνται. Κυριαρχούν οι γλύφτηδες και οι τζουτζέδες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως το μέλλον ανήκει στα σκουπίδια. 
 Είμαι εναντίον των κουλτουριάρηδων. Όλα τ’ αμφισβήτησαν, εκτός από τις τρίχες τους. Τους έχω μάθει για καλά. Χαλνούν τον κόσμο με την κριτική τους. Όλους τους βγάζουν σκάρτους και πουλημένους. Και μόλις πάρουν το πτυχίο, αμέσως διορίζονται στα υπουργεία• από παντού βυζαίνουν και ο ιδεαλισμός τους ξεφουσκώνει μέσ’ στα βολέματα του κατεστημένου.
 Είμαι εναντίον κάθε ιδεολογίας, σε οποιαδήποτε απόχρωση και αν μας την πασέρνουν. Όσο πιο γοητευτικές και προοδευτικές είναι οι ιδέες, τόσο πιο τιποτένια ανθρωπάκια μπορεί να κρύβονται από πίσω τους. Όσο πιο όμορφα τα λόγια τους, τόσο πιο ύποπτα τα έργα τους. Όσο πιο υψηλοί οι στόχοι, τόσο πιο άνοστοι οι στίχοι.
 Είμαι, προπάντων, εναντίον κάθε ατομικής φιλοδοξίας, που καθημερινά μας οδηγεί σε μικρούς και μεγάλους συμβιβασμούς. Αν σήμερα κυριαρχούν παραγοντίσκοι και τσανάκια, δεν φταίει μόνο το κωλοχανείο φταίνε και οι δικές μας παραχωρήσεις και αδυναμίες. Αν πιάστηκε η μέση του οδοκαθαριστή, φταίμε και εμείς που πετούμε το τσιγάρο μας στο δρόμο. Κι αν η λογοτεχνία μας κατάντησε σκάρτη, μήπως δεν φταίει και η δική μας σκαρταδούρα». (Περιοδικό Διαγώνιος, Tεύχος 1, Ιανουάριος-Απρίλιος, 1979)
 O Xριστιανόπουλος διαβάζει το Εναντίον ... Ε Δ Ω
 Συνέντευξη στα Άκρα (με αναφορά στη σχέση του με το χρήμα) ... Ε Δ Ω 
Πηγή:  [http://www.doctv.gr/]                                                 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου