Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Κατάρτιση στην αμισθί εργασία


Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή
"Μπορεί το 2015 να έκλεισε με έσοδα-ρεκόρ 14,2 δισ. ευρώ για την τουριστική βιομηχανία και το 2016 να αναμένεται νέο ρεκόρ, όμως οι 8.000 «ωφελούμενοι» των vouchers τουρισμού ακόμα περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος.
 Βασική αιτία της καθυστέρησης πληρωμών, το γεγονός ότι, όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε το φθινόπωρο, η χρηματοδότησή του παρέμενε στον αέρα, καθώς εκκρεμούσε η ένταξη στο ΕΣΠΑ.
 Η ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 εγκρίθηκε μόλις στις 26 Φεβρουαρίου από το υπουργείο Οικονομικών.
 Η πλειονότητα των ωφελούμενων έχει ήδη ολοκληρώσει και τους τρεις κύκλους του προγράμματος (80 ώρες θεωρία και 420 πρακτική άσκηση), ωστόσο οι πληρωμές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.
 Όπως καταγγέλλουν απλήρωτοι των vouchers στην «Εφ.Συν.», η απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις τους «πότε θα πληρωθούμε;» επαναλαμβάνεται σταθερά: «Από εβδομάδα...», με τους εργαζόμενους-ωφελούμενους να γίνονται μπαλάκι μεταξύ υπηρεσιών.
Πολλά «θα»
 Ο ΙΝΣΕΤΕ, φορέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που υλοποιεί τα vouchers τουρισμού μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενημερώνει από τo προφίλ του στο facebook ότι... θα ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.
 Όπως όμως μαρτυρούν τα οργισμένα σχόλια των απλήρωτων, τα «θα» δεν τους αρκούν: «Μέχρι τώρα λέγατε στον κόσμο ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και όλα καλά και σήμερα βγάζετε αυτή την ανακοίνωση; Απλά πείτε "σας δουλεύαμε"...», γράφει η Χρύσα κάτω από την ανάρτηση του ΙΝΣΕΤΕ.
«Δώστε τα δεδουλευμένα μας», απαιτεί η Ζήνα. «Εγώ πηγαινοερχόμουν στη δουλειά, ούτε τα έξοδα μετακίνησης δεν είχα να πληρώσω, δανειζόμουν και από εσάς δεν πήρα δεκάρα».
 Πολλοί δυσανασχετούν με το γεγονός ότι προκηρύσσεται νέος κύκλος κατάρτισης για άλλους 6.650 ανέργους ως 29 ετών, χωρίς να έχει εξοφληθεί έστω μέρος των οφειλόμενων στους πρώτους 8.000: «Ο λογικός κόσμος πρώτα πληρώνει αυτά που χρωστάει και μετά ξεκινάει νέα προγράμματα [...] γινόμαστε ζητιάνοι στα δικά μας χρήματα! Κάντε κάτι άμεσα, έλεος!», ψάχνει το δίκιο της η Γιώτα.
 Διά βίου επισφάλεια
 To ζήτημα της απλήρωτης εργασίας στα vouchers τουρισμού ανέδειξε η συλλογικότητα «Νο-ωφελούμενοι-ες» (www.nofeloumeni.gr) με ενημερωτικά κείμενα για το «πώς να βγάλουμε άκρη, γιατί καθυστερούν να μας πληρώσουν».
 Επιπλέον αμφισβητούν τη λογική των προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας που στην πράξη παρέχουν δωρεάν και ανακυκλώσιμα εργατικά χέρια, συμφιλιώνοντας τον άνεργο με την ιδέα της διά βίου επισφάλειας.
 Ως «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» θεωρείται η εξοικείωση με την αμισθί εργασία, με αντάλλαγμα υποσχετικές, εξαργυρώσιμες σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, που απομακρύνεται όσο δεν εκταμιεύονται τα κονδύλια.
 Μάλιστα στο νέο πρόγραμμα voucher για 18.000 νέους 18 ως 24 ετών ανακοινώνεται ρητά ότι οι πληρωμές θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση και πιστοποίηση των προγραμμάτων.
 Στο ενδιάμεσο, τους άνεργους-ωφελούμενους θα στηρίζει το χαρτζιλίκι των γονιών -αν δεν είναι επίσης άνεργοι ή απλήρωτοι.
«Δυστυχώς οι περισσότεροι έχουν αποδεχθεί τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις πληρωμών σ' αυτά τα προγράμματα. Όμως αυτό που συνέβη τώρα είναι πρωτοφανές. Το πρόγραμμα "έτρεξε" χωρίς να έχει καν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ακόμα και τώρα δεν έχουμε εικόνα πότε θα πληρωθούμε», λέει ο Αλέξης που εργάστηκε με voucher σε τουριστική επιχείρηση.
«Ουσιαστικά μας ωθούν στη μαύρη - ανασφάλιστη εργασία για να επιβιώσουμε όσο περιμένουμε τις πληρωμές των vouchers».
▇ Στους «ωφελούμενους» του voucher τουρισμού οφείλονται και οι τρεις δόσεις του προγράμματος (2.458 € για αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και 2.248 € για αποφοίτους Λυκείου)."
Πηγή: www.efsyn.gr
 Σχόλιο: Φανταστείτε τι πάρτι γίνεται Πανελλαδικά απ' τους "υγιείς επιχειρηματίες" και το άθλιο Κράτος που δεν πληρώνουν ούτε το φιλοδώρημα των αμισθί εργαζομένων... Και μάλιστα μια χρονιά με έσοδα ρεκόρ... Και το ωραίο είναι ότι απ' αυτά τα έσοδα το κράτος εισέπραξε το τρίτο το μακρύτερο.. Και σ' αυτά φυσικά δεν υπολογίζονται τα αδήλωτα έσοδα που είναι υπερδιπλάσια αυτών που βλέπετε... Καταλάβατε τώρα γιατί κινδυνεύουν τα "προσωπικά δεδομένα" των "υγειών επιχειρηματιών";;; Φυσικά όσοι δεν έχουν φτύσει αίμα για να σπουδάσουν παιδιά ή ανήκουν στην κατηγορία των "υγειών επιχειρηματιών" δεν έχουν λόγο να καταλάβουν τίποτα... Οι άλλοι τι δεν καταλαβαίνουν;;; Ποια ανάπτυξη περιμένουν όταν η εργασία του μέλλοντος θα είναι σαν την παραπάνω;;; 2.458€ για απόφοιτο ΑΕΙ και 2.248€ για απόφοιτο Λυκείου (το χρόνο φυσικά) και θα τα παίρνουν όποτε γουστάρουν τα "αφεντικά"... Αυτά τα παιδιά λοιπόν (τα δικά μας) ζουν απ' τους μισθούς και τις συντάξεις μας, αυτές που θα πετσοκόψουν για 13η τελευταία φορά... Αυτή είναι η ¨ανάπτυξη" και οι "αγορές" που περιμένουν τα γιδοπρόβατα με ανυπομονησία... Και μετά ο Κούλης θα αγοράσει ψυγείο Siemens (κουζίνα αγόρασε προχθές)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου