Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τις «Μαγεμένες»

 
 Ενάμιση αιώνα μετά την επεισοδιακή αγοραπωλησία τους, τα πιστά αντίγραφα -έστω- των «Ελγινείων της Θεσσαλονίκης» βρίσκονται ξανά κάτω από τον ουρανό της γενέθλιας πόλης.
 Συγκεκριμένα, στο περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης είναι από χθες οι «Μαγεμένες», όπως τις θέλει ο μύθος, τέσσερις αμφίπλευροι εντυπωσιακοί πεσσοί, με οκτώ ανάγλυφες μυθολογικές μορφές (στη μία πλευρά εικονίζονται μια Μαινάδα, ο Διόνυσος, η Αριάδνη και η Λήδα με τον κύκνο-Δία, ενώ στην άλλη η Νίκη, η Αύρα, ένας Διόσκουρος και η αρπαγή του Γανυμήδη).
 H αποκάλυψη των αγαλμάτων θα γίνει στη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο - εξάλλου η ΔΕΘ είναι αυτή που κατάφερε να φέρει τα αντίγραφα το 2015 έναντι 150 χιλιάδων ευρώ. Το θέμα μπορεί να ακούγεται «απλό» αλλά μόνο τέτοιο δεν είναι, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το σχέδιο να έρθουν στην πόλη τα αντίγραφα από το Μουσείο του Λούβρου όπου βρίσκονται τα πρωτότυπα ξεκίνησε πριν από το 1997 και τελικά ολοκληρώθηκε είκοσι χρόνια μετά.
 Δυσκολίες υπήρχαν μάλιστα μέχρι το τέλος, αφού η μεταφορά των αντιγράφων έπεσε πάνω στα capital controls και χρειάστηκε «επιστράτευση» κυβέρνησης και τραπεζών για να μη ναυαγήσει άλλη μια φορά το σχέδιο.
 Αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν είναι το τέλος της διαδρομής τους, αφού θα καταλήξουν στο μέρος όπου ήταν τοποθετημένα πριν πωληθούν από τους Οθωμανούς, σε σημείο ανάμεσα στην Παναγία Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και τον Αγ. Νικόλαο, στον άξονα της σημερινής οδού Αριστοτέλους. Μόνο που για να βρεθεί το σημείο, πρέπει να προηγηθούν ανασκαφές στο σημερινό πάρκο, εν ολίγοις όλα αυτά θα γίνουν σε βάθος απροσδιόριστου χρόνου.
«Εννοείται ότι θα είναι πολύ πιο ωραίο να βρεθούν κάποια στιγμή στη φυσική τους θέση, αλλά μέχρι να γίνει και η ανασκαφική έρευνα, το μουσείο είναι το κατάλληλο σημείο για την έκθεσή τους» λέει στην «Εφ.Συν.» η διευθύντριά του, Πολυξένη Βελένη.
 Όπως σημειώνει, «επειδή τα γλυπτά είναι αμφίπλευροι πεσσοί, τα τοποθετήσαμε από την πλευρά της λεωφόρου Στρατού για να “κοιτούν” από μια πλευρά προς τη ΔΕΘ, η οποία συντέλεσε τα μέγιστα για να αποκτηθούν τα αντίγραφα, ενώ θα τα βλέπουν και οι περαστικοί καθώς και οι επισκέπτες του μουσείου. Οταν αποκαλυφθούν, θα φαίνονται πολύ όμορφα και θα κοσμούν την καθημερινότητα των πολιτών γιατί είναι εντυπωσιακά».
 Σημειώνει επίσης ότι θα εκτεθούν στο περιστύλιο «γιατί είναι αντίγραφα, δεν θα ήταν δεοντολογικά σωστό να είναι μαζί με τα πρωτότυπα, ωστόσο η συνάφεια παραμένει, αφού στο εσωτερικό εκθέτουμε το πρωτότυπο τμήμα του πέμπτου πεσσού, που εντοπίστηκε στην πόλη, με όλο το σχετικό ιστορικό συνοδευτικό υλικό για τον βίαιο τρόπο με τον οποίο αφαιρέθηκαν το 1864 τα αγάλματα και το τι γινόταν εκείνα τα χρόνια με τους “περιηγητές”». [efsyn]


 Σχόλιο: ... Δηλαδή πολύ απλά: Δε φτάνει που μας λεηλάτησαν, τώρα μας πουλάνε και τα αντίγραφα των κλεμμένων... Τι άλλο θα δούμε ακόμα;;; Ευτυχώς "μένουμε" στην Ευρώπη της "Αλληλεγγύης", της "Νομιμότητας", της "Δημοκρατίας"  με το "ισχυρό" ευρώ... Αν μας διώξουν καταστραφήκαμε... Ποιοι θα μας κλέβουν μετά;;;
 Μέχρι τότε είμαστε "ασφαλείς" και μπορούμε να θαυμάζουμε τα "αντίγραφα" που μας πουλάνε σε τιμή κόστους,.. Η αλήθεια είναι ότι ξέρουν τι κλέβουν... Δείτε ένα ωραίο κατατοπιστικό βιντεάκι  για τα κλεμμένα Ε Δ Ω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου