Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Θησαυρίζοντας σε βάρος μας


 Σοκάρουν για ακόμη μια φορά τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam για την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων και την έκρηξη της οικονομικής ανισότητας στον πλανήτη.
 Σύμφωνα με τη γνωστή ΜΚΟ, είκοσι έξι δισεκατομμυριούχοι -έναντι 43 το 2017 και 61 το 2016- κατείχαν πέρυσι περιουσία όση το φτωχότερο μισό της ανθρωπότητας, δηλαδή 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
 Στο σύνολό τους οι περίπου 2.200 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου αύξησαν τον πλούτο τους κατά 12% σε σχέση με το 2017 ή κατά 900 δισ. δολάρια ή κατά 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα.
 Στην απέναντι όχθη, τα 3,8 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι του κόσμου είδαν τον δικό τους «πλούτο» να μειώνεται αθροιστικά κατά 11% ή 500 εκατ. δολάρια ημερησίως.
 Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη δεν ήταν όμως μόνο οι μεγάλοι κερδισμένοι της περσινής χρονιάς, αλλά και συνολικά της τελευταίας δεκαετίας.
 Στα χρόνια που ακολούθησαν το κραχ του 2008 και της οικονομικής ύφεσης, ο πλούτος τους εκτοξεύτηκε και ο αριθμός τους διπλασιάστηκε.
 Στο απόγειο αυτής της τροχιάς, μεταξύ 2017 και 2018, κάθε δύο ημέρες ξεπηδούσε -κατά μέσον όρο- και ένας νέος δισεκατομμυριούχος.
 Σε αυτήν την εξέλιξη, καθοριστικός ήταν ο ρόλος των κυβερνήσεων που προσέφεραν γενναίες φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές στις ελίτ και τις επιχειρήσεις τους.
 Τα συνεχή «δωράκια» των κυβερνήσεων οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα, αφού σήμερα για κάθε ένα δολάριο φορολογικών εσόδων, που εισπράττεται από τις κυβερνήσεις, μόλις τέσσερα σεντ προέρχονται από τη φορολόγηση του πλούτου.
 Αντίθετα τα φορολογικά βάρη πέφτουν συνεχώς όλο και πιο βαριά στις πλάτες των εργαζόμενων. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, όπως η Βρετανία, το φτωχότερο 10% του πληθυσμού έχει φτάσει στο σημείο να πληρώνει σήμερα μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός του για φόρους απ' ό,τι το πλουσιότερο 10%.
 Kατάντια
 Πρόκειται για κατάντια μερίδας των κυβερνώντων, οι οποίοι φοροαπαλλάσσοντας όλο και πιο πολύ τους πλούσιους, μειώνουν δραστικά τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται για την παροχή ζωτικών υπηρεσιών, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
 Εξαιτίας αυτών των ανάλγητων πολιτικών, κάθε μέρα που περνά 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ 262 εκατομμύρια παιδιά δεν θα καταφέρουν ποτέ να πάνε στο σχολείο.
 Κι όμως μια αύξηση μόλις κατά 1% στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου θα ήταν ικανή να αποφέρει 418 δισ. δολάρια ετησίως, χρήματα αρκετά για την εκπαίδευση όλων των παιδιών του πλανήτη και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα απέτρεπε τρία εκατ. θανάτους.
 Αντί αυτών όμως, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συνεχίζουν να κρύβουν στους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη περί τα 7,6 τρισ. δολάρια. [Πηγή: efsyn]


 Σχόλιο: Κάτι τέτοια διαβάζουμε (συχνά - πυκνά) και ανατριχιάζουμε με την "υπεραπλούστευση" των "συγγραφέων" τους... Δηλαδή φταίνε οι "πλούσιοι" που οι "φτωχοί" δεν έχουν στον ήλιο μοίρα;; Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν "εύπορο" που μετά βίας βγάζει 300 εκατομμύρια το χρόνο, τότε θα διαπιστώσουμε το δράμα που περνάει... Γιατί θα πληρώσει (αν τα δήλωσε) κάπου 70 εκατομμύρια φόρο, αν σ' αυτά προσθέσουμε και το 1% επιπλέον που προτείνει η Oxfam, τότε επιβαρύνεται με 3 εκατομμύρια... Δηλαδή θα του μείνουν μόνο 227 εκατομμύρια το χρόνο... Πώς θα ζήσει αυτός ο "εύπορος" μ' αυτά τα ψίχουλα;; Και πώς θα κάνει "επενδύσεις" για να βρουν δουλειά οι άνεργοι με 650€ κατώτατο;;; Γίνονται αυτά τα πράγματα;;; Κι έπειτα μήπως ο "εύπορος" αυτούς τους 10.000 τη μέρα που πεθαίνουν τους γνωρίζει προσωπικά;;; Ή είναι δικά του τα 262 εκατομμύρια παιδιά που θα μείνουν κούτσουρα;;; Και θα πληρώνει αυτός για "ξένους ανθρώπους";;; Ας σοβαρευτούμε λιγάκι επιτέλους...
 Το πρόβλημα των φτωχών άλλο είναι... Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν φτωχό που ζει με το μέρισμα της ανάπτυξης. Παίρνει ετησίως 300€... Από το ιλιγγιώδες αυτό ποσό (..της ανάπτυξης) υποθέτουμε ότι αποταμιεύει 30€ το χρόνο.. Τότε (με πρόχειρους υπολογισμούς) σε 10 εκατομμύρια χρόνια θα έχει συγκεντρώσει κι αυτός 300 εκατομμύρια και μάλιστα αφορολόγητα... Άρα το πρόβλημα των φτωχών είναι (ολοφάνερα πια) ότι ζουν λίγο... Γι' αυτό φταίνε οι "εύποροι";;;
 ...Και μία (φαινομενικά άσχετη) απορία: Αφού η Μακεδονία είναι "ελληνική" και η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τότε πώς γίνεται οι Έλληνες να είναι "γερμανικοί";;; ... Ε Δ Ω       [Κ.Φ.]
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου