Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Τα παιδιά σου δεν έχουν ανάγκη τις δραστηριότητες, έχουν ανάγκη να περάσουν χρόνο μαζί σου


 Ο ελεύθερος χρόνος και ο χρόνος που ένα παιδί περνάει χαλαρώνοντας στο σπίτι παρέα με την οικογένειά του είναι αναφαίρετο δικαίωμα για τα παιδιά κάθε ηλικίας.
 Πολλοί γονείς, δυστυχώς, σήμερα θεωρούν «καλύτερο» για την εξέλιξη του παιδιού τους να το υπερφορτώσουν με εξωσχολικές δραστηριότητες, ακόμη και σε πολύ μικρή ηλικία.
 Το αποτέλεσμα; Ένα παιδί που κάνει δεκάδες πράγματα μέσα στην εβδομάδα, τρέχει από φροντιστήριο σε προπόνηση και τούμπαλιν και βλέπει τους γονείς του μόνο τα σαββατοκύριακα!
 Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα αφενός, για την υπερβολική δέσμευση του ελεύθερου χρόνου ακόμη και των πολύ μικρών παιδιών, τα οποία δε βρίσκουν χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι και αφετέρου, (στην περίπτωση που υπάρχει ελεύθερος χρόνος) για τη λανθασμένη αξιοποίησή του από τα παιδιά με υπερβολική έκθεση μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή.
Η πολύωρη έκθεση μπροστά από την οθόνη έχει επιπλέον βρεθεί ότι σχετίζεται με κακές διατροφικές συνήθειες και παχυσαρκία αλλά και με διάσπαση προσοχής και επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά (Παππά, 2008).

Ένα παιδί που έχει υπερφορτωμένη μέρα μπορεί να:
1.Είναι καλό σε όλα και πουθενά άριστο.
2. Να είναι μονίμως κουρασμένο και στρεσαρισμένο
3. Να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς δεν έχει τον έλεγχο της μέρας του και αποφασίζουν οι γονείς του συνεχώς για εκείνο.
4. Να χάσει το ενδιαφέρον του για τις δραστηριότητες αυτές.
 Τα παιδιά είναι εξίσου σημαντικό να ξεκουράζονται και να περνούν χρόνο μέσα στο σπίτι χαλαρώνοντας με την οικογένειά τους. Έτσι μαθαίνουν να συνυπάρχουν, μπορείτε να τους διδάξετε και να μάθετε τις απόψεις τους για διάφορα ενδιαφέροντα θέματα, μπορείτε να χαλαρώσετε μαζί τους και να δουν μια πιο «φιλική» πλευρά σας. Η οικογένεια περνώντας κάποιες ώρες μαζί δυναμώνει, δένεται και δημιουργεί αναμνήσεις.
Πιστέψτε με, αυτά θα θυμούνται τα παιδιά σας και αυτά θα ζεσταίνουν την καρδιά τους στην ενήλικη ζωή τους…
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
 https://psuxis-logos.blogspot.gr/
                                                                                                [Πηγή: http://www.mothersblog.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου