Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

'Γεφύρι της Άρτας' τα συστήματα εισροών – εκροών στα καύσιμα


 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων επισημαίνει τις ασάφειες και τις καθυστερήσεις για ένα μέτρο που θα μπορούσε να καταπολεμήσει την παράνομη διακίνηση καυσίμων...
 Μια σειρά από καθυστερήσεις και παλινωδίες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το πολυδιαφημισμένο σύστημα εισροών – εκροών στα καύσιμα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η απώλεια εσόδων (περί τα 300 εκατ. το χρόνο) για το δημόσιο, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ομοσπονδία, το τωρινό επεισόδιο του σίριαλ έχει ως εξής:
Στις 17 Δεκεμβρίου του 2015 μετά από πολυετή απραξία, εκδόθηκαν δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούσαν στην υποχρεωτική τοποθέτηση συστημάτων εισροών – εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και πωλητών θέρμανσης καθώς και σε πλωτά μέσα (σλέπια κλπ.) μεταφοράς πετρελαιοειδών.
Οι αποφάσεις αυτές είχαν ασάφειες και ήταν ανεφάρμοστες. Παρότι το πρόβλημα είχε επισημανθεί, πέρασε 1,5 χρόνος και μόλις πρόσφατα, στις 16 Αυγούστου, εκδόθηκε απόφαση που τροποποιεί τη δεύτερη για την τοποθέτηση συστημάτων εισροών εκροών στα πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών, με σκοπό την άρση των ασαφειών.
Κι όμως, όπως υποστηρίζει η ΠΟΠΕΚ, από το κείμενο της νέας απόφασης λείπει παράρτημα της προς 18 μηνών ΚΥΑ, το οποίο θέσπιζε το μητρώο δεξαμενών και καθιέρωνε την καταγραφή και παρακολούθηση των εισροών – εκροών πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων. Με πιο απλά λόγια, με όσα περιλαμβάνονται στο παράρτημα, θα γινόταν καταγραφή και απογραφή όλων των τύπων δεξαμενών που συμμετέχουν στην αλυσίδα διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων που είναι οι υπέργειες, υπόγειες και κινητές επί χερσαίων και θαλάσσιων μέσων.
Οι πρατηριούχοι εύλογα διατυπώνουν εκ νέου τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο, χωρίς να είναι πλήρες το θεσμικό πλαίσιο, θα είναι αποτελεσματικό το σύστημα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων.
Αντίθετα, όπως εξηγούν, με την υποχρεωτική καταγραφή και των μητρώο δεξαμενών οι έλεγχοι θα ήταν επαρκείς καθώς όποιος αποθηκευτικός χώρος δεν θα είναι καταγεγραμμένος αυτόματα θα οδηγεί στον εντοπισμό λαθραίας αποθήκευσης και διάθεσης πετρελαιοειδών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, πέραν αυτής της νέας παλινωδίας υπάρχει και το χρόνιο πρόβλημα του τυφλού... συστήματος υποδοχής και ελέγχου των δεδομένων που δέχεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τα συστήματα εισροών εκροών των 5.000 και πλέον πρατηρίων.
Μπορεί τα βενζινάδικα να στέλνουν κάθε μέρα αναλυτικά στοιχεία για τις ποσότητες που μπαίνουν και βγαίνουν από τις δεξαμενές τους, ωστόσο, στη ΓΓΠΣ δεν υπάρχει το επαρκές προσωπικό για να κάνει διασταυρώσεις.
Σύμφωνα δε με στελέχη της ΠΟΠΕΚ, ακόμη και στα πρατήρια όπου τοποθετήθηκαν συστήματα εισροών – εκροών, μπορεί η εικόνα των δεξαμενών να είναι πλασματική.
 Να διαθέτουν δηλαδή και αδήλωτους αποθηκευτικούς χώρους απ’ όπου μπορούν να κάνουν παράνομη διακίνηση καυσίμων. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον αν εφαρμοστεί το μητρώο δεξαμενών, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, πάει κι έρχεται στα κείμενα των Υπουργικών Αποφάσεων! [Πηγή: news247]


 Σχόλιο: ...Πόσος χρόνος χρειάζεται για να συλληφθούν οι "αναρμόδιοι" Υπουργάρες με τα χρυσοπληρωμένα "επιτελεία" τους που έκαναν "νόμο" την πολυετή απραξία;;; Και πόσος χρόνος χρειάζεται ακόμα για να συλληφθούν οι νυν "αναρμόδιοι" Υπουργάρες με τα θρεφτάρια τους που εκδίδουν ανεφάρμοστες, "ασαφείς" και "ελλιπέστατες" Υπουργικές αποφάσεις;;; Άντε σούμα να χρειάζεται μισή ωρίτσα.... Αλλά η ατιμωρησία και η λαμογιά πάνε πακέτο... Κι αυτό δε σηκώνει "ασάφειες"...
 Και πόσες τετραετίες χρειάζεται η  χλεμπουριά που αναμένει την ανάπτυξη των "παραπάνω" για να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται να την πάνε "άτα" στις αγορές;;;
 Είναι σαφέστατο (αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά), ότι η "ανάπτυξη"... "βρίθει ασαφειών"....
 Καλό "ξημέρωμα"....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου