Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ο Μαρξ είπε


19 αποφθέγματα και αφορισμοί του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου..

 «Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου -διασπά τις παλιές εθνικότητες».
 «Οι φιλόσοφοι έχουν απλά ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα είναι να τον αλλάξουμε».
 «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού».
 «Η θρησκεία είναι η αδυναμία του ανθρώπινου μυαλού να αντιμετωπίσει συμβάντα που δεν μπορεί να καταλάβει».
 «Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος».
 «Η Ελληνική Φιλοσοφία φαίνεται ότι βρήκε κάτι που μια καλή τραγωδία δεν πρέπει να βρίσκει ποτέ: ένα πληκτικό τέλος».
 «Οι άνθρωποι δημιουργούν την ίδια τους την ιστορία, τη δημιουργούν όμως όχι όπως τους αρέσει, όχι μέσα σε συνθήκες που οι ίδιοι διαλέγουν, μα μέσα σε συνθήκες που υπάρχουν άμεσα, που είναι δοσμένες και που κληροδοτήθηκαν από το παρελθόν».
 «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα». «Ολόκληρη η κοινωνική ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πάλη των τάξεων».
«Στο βαθμό που θα καταργείται η εκμετάλλευση του ενός ατόμου από το άλλο, θα καταργείται και η εκμετάλλευση του ενός έθνους από το άλλο».
«Η συνεχής ανατροπή της παραγωγής, ο αδιάκοπος κλονισμός όλων των κοινωνικών καταστάσεων, η αιώνια αβεβαιότητα και κίνηση διακρίνουν την αστική εποχή από όλες τις προηγούμενες».
«Στην αστική κοινωνία το Κεφάλαιο είναι ανεξάρτητο και εξατομικευμένο, ενώ ο άνθρωπος είναι εξαρτώμενος και δεν έχει ατομικότητα».
 «Το κεφάλαιο είναι νεκρή εργασία, που σαν βρικόλακας, ζει μόνο ρουφώντας το αίμα της ζωντανής εργασίας. Και όσο πιο πολύ ζει, τόσο πιο πολύ αίμα ρουφάει».
«Η κοινωνική πρόοδος μπορεί να μετρηθεί από την κοινωνική θέση του ωραίου φύλου, συμπεριλαμβανομένων των άσχημων γυναικών».
«Το Κράτος είναι η εκτελεστική επιτροπή της άρχουσας τάξης».
«Η Λογική υπήρχε πάντα, αλλά όχι πάντα σε λογική μορφή».
«Η φιλοσοφία είναι για τον πραγματικό κόσμο ό,τι είναι ο αυνανισμός για τη σεξουαλική πράξη». «Τίποτε δεν μπορεί να έχει αξία, αν δεν έχει χρησιμότητα».

«Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη» (η πρώτη φράση από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο). Ο Καρλ Μαρξ (Karl Marx 5 Μαΐου 1818 - 14 Μαρτίου 1883) ήταν Γερμανός φιλόσοφος. Έζησε, διωκόμενος, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και, από το 1849, στο Λονδίνο. Το 1848 εξέδωσε μαζί με τον Ένγκελς το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Η φιλοσοφία του διατυπώθηκε κυρίως στο μνημειώδες έργο του Το Κεφάλαιο. Ο Μαρξισμός υπήρξε το θεωρητικό υπόβαθρο της Οκτωβριανής επανάστασης και του Σοβιετικού καθεστώτος.
 [Πηγή: www.doctv.gr] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου