Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Δειλή αγριότητα


«Οι παρηκμασμένοι λαοί, ασκούν μια δειλή και αχάριστη αγριότητα γεμάτη κολακείες, που είναι παγίδες καλοστημένες»
«ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΤΗΝΗ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ έχουν συνηθίσει να μη σκέφτονται τίποτε άλλο παρά μόνον τα ιδιαίτερα οφέλη και τις ιδιαίτερες προνομίες τους, στη δε φάση της ακραίας ιδιοτροπίας τους –ή, μάλλον, υπερηφάνειάς τους– φουσκώνουν από κτηνώδη οργή και μανία, αρκεί να τους πειράξεις μια τρίχα και, μολονότι έχουν μεγαλώσει ως προς τη φήμη τους και ως προς τον πληθυσμό τους, και τα μέλη τους ζουν δίπλα το ένα στο άλλο, κατ’ ουσίαν διαβιούν χωριστά, το κάθε άτομο για τον εαυτό του –μονήρες μέσα στην απόλυτη μοναξιά– με τα γούστα και τις επιθυμίες του σαν να είναι πραγματικά ζώα, και ούτε καν ανά δύο δεν μπορούν να συμφωνήσουν, μιας και το καθένα κοιτάει τη δική του χαρά και ευχαρίστηση».
«ΈΤΣΙ ΚΥΛΟΥΝ ΟΙ ΑΙΩΝΕΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ και μες στα μοχθηρά μυαλά σκουριάζουνε σιγά-σιγά οι κακότροπες μικρολογίες, και οι άνθρωποι τώρα, με τη βαρβαρότητα του στοχασμού, έχουν μετατραπεί σε θηρία αγριότερα από τα θηρία που ήσαν, όταν υπέκυπταν μόνο στην πρώτη βαρβαρότητα, σε αυτή των αισθήσεων. Διότι οι πρώτοι λαοί κατέχονταν από μια γενναιόδωρη αγριότητα, μπροστά στην οποία όλοι μπορούσαν να αμυνθούν και από την οποία όλοι μπορούσαν να ξεφύγουν, αφού τους ήταν δυνατόν να την προβλέψουν.
ΟΙ ΠΑΡΗΚΜΑΣΜΕΝΟΙ ΛΑΟΙ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ασκούν μια δειλή και αχάριστη αγριότητα γεμάτη κολακείες και εναγκαλισμούς, που είναι παγίδες καλοστημένες, για να αρπάξουν την περιουσία των φίλων και των συγγενών τους και για να τους στερήσουν τη ζωή…»

 Απόσπασμα από το βιβλίο του Τζιαμπατίστα Βίκο, Η Νέα Επιστημονική Γνώση, μτφρ. Γιώργος Κεντρωτής, εκδ. Gutenberg.
Ο Τζιαμπατίστα Βίκο (Giambattista Vico, 23 Ιουνίου 1668 - 23 Ιανουαρίου 1744) ήταν Ιταλός πολιτικός, φιλόσοφος, ρήτορας, ιστορικός και νομικός, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του Διαφωτισμού. Επέκρινε την επέκταση και ανάπτυξη της σύγχρονης ορθολογισμού. Ο Vico είναι περισσότερο γνωστός για το magnum opus του, το Scienza Nuova του 1725, που δημοσιεύεται συχνά με τον τίτλο της Νέας Επιστημονικής Γνώσης. [Πηγή: www.doctv.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου