Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΕΡΕΥΝΑ: Κατανόηση ίσον έλξη


 Μας έλκουν συναισθηματικά εκείνοι που μας «νιώθουν»
 Ζήτω η οικειότητα! Η κατανόηση μας φέρνει πιο κοντά. Αυτό είναι το πόρισμα μιας νέας έρευνας η οποία εξετάζει τα ανθρώπινα συναισθήματα και την έλξη ή απώθηση που νιώθουμε για κάποιον, σε σχέση με την ικανότητά μας να επικοινωνούμε αποτελεσματικά.
 Η έρευνα διαπιστώνει ότι η συναισθηματική μας κατανόηση έχει άμεση σχέση με την έλξη. Η έλξη αυτή δεν σημαίνει απαραιτήτως ερωτική σχέση: μπορεί να είναι απλώς κάποιος που βρίσκεται στο κοντινό μας περιβάλλον και μας κατανοεί, δημιουργώντας μας έτσι ένα αίσθημα οικειότητας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σίλκε Άντερς του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λίμπεκ, δημοσίευσαν την έρευνα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
 Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με 92 άνδρες και γυναίκες εθελοντές προκειμένου να ανακαλύψουν περισσότερα για αυτή τη διαδικασία και βρήκαν ότι οι άνθρωποι έλκονται σε μεγαλύτερο βαθμό από άτομα τα οποία τους επιτρέπουν να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, πράγμα που τους προκαλεί εσωτερική ευχαρίστηση.
 Η διαδικασία είναι ψυχολογική αλλά και νευροβιολογική αφού ο εγκέφαλος διαθέτει ένα μηχανισμό που ωθεί τους ανθρώπους να επιλέγουν φίλους, συντρόφους και συνεργάτες, των οποίων τα συναισθήματα μπορούν να διακρίνουν και να κατανοήσουν πιο εύκολα.
 Με λίγα λόγια το κύκλωμα ανταμοιβής-απόλαυσης του εγκεφάλου ενισχύει την έλξη μας για τον άλλο, και αυτή η απόλαυση που παίρνουμε όταν κάποιος μας κατανοεί συναισθηματικά, δεν είναι διόλου επιφανειακή αφού έτσι δημιουργούμε πιο ισχυρούς δεσμούς, είτε ερωτικούς, είτε φιλικούς ή επαγγελματικούς.
 Κατανοείτε και αγαπάτε αλλήλους.   [Πηγή: www.doctv.gr] - ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου