Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ο μυστικοσύμβουλος του Σαμαρά


 Ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής δεν απευθύνεται μόνο στο τηλεοπτικό κοινό των περιφερειακών καναλιών, αλλά φαίνεται ότι ακόμα επηρεάζει τη σκέψη και τα επιχειρήματα του Αντώνη Σαμαρά στον ευαίσθητο τομέα του μακεδονικού ζητήματος.
 Πολλοί ξαφνιάστηκαν με την εκλογική επιτυχία του Κυριάκου Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης. Και βέβαια όλοι θυμήθηκαν τις μεγάλες επιτυχίες του, τις αποκλειστικές επιστολές του Ιησού που έχει στην κατοχή του ή τις θαυματουργές «κηραλοιφές» του Αγίου Ορους, τις οποίες εξασφαλίζει χάρη στη βοήθεια του ρωσικού ορθόδοξου λόμπι. Αλλά ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής δεν απευθύνεται μόνο στο τηλεοπτικό κοινό των περιφερειακών καναλιών με τα οποία συνεργάζεται.
 Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζουμε στη συνέχεια, ο Κ. Βελόπουλος είναι ο άτυπος μυστικοσύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα του μακεδονικού ζητήματος. Βέβαια η σχέση Σαμαρά - Βελόπουλου δεν είναι άγνωστη.
 Ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ ακολούθησε τον Μάιο του 2012 το δίδυμο Βορίδη - Γεωργιάδη στη Ν.Δ., μετά την αποσκίρτησή τους από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο κ. Σαμαράς τον είχε τότε καλοδεχτεί, αλλά η συνέχεια δεν υπήρξε ανάλογη, εφόσον ο Βελόπουλος τελικά δεν πολιτεύτηκε στις εκλογές του 2012 και αποχώρησε το 2015 από τη Ν.Δ.
 Όπως όμως αποδεικνύεται, ο Αντ. Σαμαράς παίρνει ακόμα και σήμερα τοις μετρητοίς όσα λέει ο Βελόπουλος και μάλιστα ειδικά για το μακεδονικό ζήτημα. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα, στα οποία οι δύο πολιτικοί εμφανίζονται με πανομοιότυπα επιχειρήματα προκειμένου να απορρίψουν την ιστορική αλήθεια, ότι δηλαδή με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 διαμοιράστηκε ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας μεταξύ των τριών βαλκανικών κρατών (Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία).
 Είναι εντυπωσιακή η ταύτιση της επιχειρηματολογίας Βελόπουλου και Σαμαρά. Ακόμα και τον ίδιο χάρτη χρησιμοποιούν. Προκαλεί δε εντύπωση ότι εκείνος που τα είπε πρώτος είναι ο Βελόπουλος (σε εκπομπή στο «Kontra», 4.12.2018) και δεύτερος ο Σαμαράς (στη Βουλή, 24.1.2019).


 Μεταφέρω ενδεικτικά ορισμένα αποσπάσματα:

- Βελόπουλος: «Βγαίνουν κάποιοι δημοσιογράφοι και Συριζαίοι και διατείνονται ότι η Μακεδονία χωρίστηκε στα τρία με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, ότι οι Μακεδονίες είναι τρεις».
- Σαμαράς: «Λένε κάποιοι ότι η Μακεδονία τάχα χωρίστηκε στα τρία μετά τους Βαλκανικούς Αγώνες. Αρα υπάρχουν δήθεν τρεις Μακεδονίες».
- Βελόπουλος: «Με βάση τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου η Μακεδονία χωρίστηκε στα τρία. Αυτό είναι ψέμα. Λένε ψέματα. Δεν ξέρω αν το κάνουν κατ’ επιλογήν ή από ημιμάθεια ή επειδή δεν γνωρίζουν, αλλά λένε ψέματα».
- Σαμαράς: «Δυστυχώς, την άποψη αυτήν την υποστηρίζουν και κάποιοι μέσα στην Ελλάδα, άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι όχι τόσο καλοπροαίρετα. Αλλά δεν έχει αυτό καμία σχέση με την Ιστορία. Είναι ένα εκ των υστέρων κατασκευασμένο ψέμα. Είναι ψέμα, πρώτον, γιατί το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμιά Μακεδονία».
- Βελόπουλος: «Αυτή είναι η Συνθήκη. Είναι η Συνθήκη του Λονδίνου και από κάτω είναι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Δεν υπάρχει πουθενά ο όρος Μακεδονία».
- Σαμαράς: «Στην πρώτη Συνθήκη που έγινε στο Λονδίνο τον Μάιο του 1913, μετά το τέλος του A΄ Βαλκανικού Πολέμου, δεν υπάρχει πουθενά η λέξη Μακεδονία».
- Βελόπουλος: «Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον όρο Μακεδονία για να ονομάσει οποιαδήποτε περιοχή».
- Σαμαράς: «Αλλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και πριν τους βαλκανικούς πολέμους επί Οθωμανών δεν υπήρχε καμία διοικητική ονομασία Μακεδονία».
- Βελόπουλος: «Τι έκαναν οι Οθωμανοί, ξέρετε; Χρησιμοποιούσαν μόνο διοικητικές περιφέρειες. Ελεγε, δηλαδή, το Βιλαέτι τάδε, το Βιλαέτι δείνα. Βιλαέτι Θεσσαλονίκης, Αδριανούπολης, Μοναστηρίου, αυτά έλεγε. Δεν έλεγε κάτι άλλο. Δεν έλεγε Μακεδονία. Την ξετίναξα τη Συνθήκη. Δεν υπάρχει πουθενά Μακεδονία. Σας δουλεύουνε».
- Σαμαράς: «Υπήρχαν μόνο βιλαέτια και σαντζάκια. Τα Σκόπια ανήκαν στο βιλαέτιο του Κοσσυφοπεδίου και μετά το 1888 τα Σκόπια έγιναν πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Τι σχέση έχει το Κοσσυφοπέδιο με τη Μακεδονία;»
- Βελόπουλος: «Μία είναι η αλήθεια. Δείτε λοιπόν πού είναι η Μακεδονία. Στην Greece, την Greece, την Greece. Ούτε στα Σκόπια ούτε στη Βουλγαρία είναι η Μακεδονία. Κι αυτή είναι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Που τάχα χωρίστηκε στα τρία η Μακεδονία μας. Ψεύτες, ε ψεύτες!»
- Σαμαράς: «Στις δύο αυτές ιστορικές συνθήκες του 1913 υπάρχουν και συνημμένοι χάρτες. Εκεί κάπου αναφέρεται αχνά η λέξη Μακεδονία. Αλλά γιατί; Για να προσδιορίσει μια περιοχή που συμπίπτει με πάνω από το 50… εεε 90% με την ελληνική Μακεδονία. 90%!»

 Φυσικά δεν υπάρχει ούτε ένα σοβαρό βιβλίο Ιστορίας που να μην αναφέρει το μοίρασμα στα τρία της Μακεδονίας από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Το σόφισμα του Βελόπουλου που αντιγράφει ο Σαμαράς, ότι δηλαδή στο επίσημο κείμενο της συνθήκης δεν αναφέρεται η λέξη Μακεδονία, είναι βέβαια αστείο. Γιατί οι συνθήκες που επαναχαράσσουν σύνορα αναφέρονται σε νέα όρια (ποταμούς, οροσειρές κ.λπ.) και όχι σε γεωγραφικές περιοχές. Εξάλλου ούτε η Θράκη αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι με τη συνθήκη κατακυρώνεται στη Βουλγαρία. Αναφέρεται μόνο ως σύνορο ο Νέστος.

 Για τους δύσπιστους παραπέμπω απλώς στο σχολικό βιβλίο Γεωγραφίας της Γ’ Δημοτικού που εκδόθηκε στα τέλη του 1913, το οποίο σε κεφάλαιο με τίτλο «Σερβική και Βουλγαρική Μακεδονία ή Βόρειος Μακεδονία» αναφέρει: «Διά της συνθήκης του Βουκουρεστίου (1913) η μεν Βορειοδυτική Μακεδονία παρεχωρήθη εις την Σερβίαν, η δε Βορειοανατολική εις την Βουλγαρίαν» (Ιωάννου Σαρρή, «Γεωγραφία προς χρήσιν της Γ΄ τάξεως των Ελληνικών Σχολείων», Αθήνα 1913).
 Το ίδιο επαναλαμβάνουν μονότονα όλοι οι σοβαροί ιστορικοί, όπως ο Νίκος Σβορώνος, ο οποίος στην κλασική του «Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας» έχει ειδική παράγραφο για τη «διανομή της Μακεδονίας» και μάλιστα αναφέρει ότι «η Σερβία πήρε τη Βόρεια Μακεδονία» (εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα 1976, σ. 117-118).

 Πάντως η προσέγγιση Βελόπουλου - Σαμαρά δεν περιορίζεται στην υιοθέτηση προπαγανδιστικών εθνικιστικών επιχειρημάτων της παραϊστορίας. Για την τάση της Ν.Δ. που ακολουθεί τις δοξασίες Σαμαρά, η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου είναι προεκλογικά ακόμα μια δεξαμενή άντλησης ψήφων και μετεκλογικά ένας πιθανός κυβερνητικός εταίρος.
 Σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια πρέπει να βοηθήσουν τον Κ. Βελόπουλο και οι χειρόγραφες «επιστολές του Ιησού» που έχει στην κατοχή του.                                                                                                                                                                                          [ Δημήτρης Ψαρράς - efsyn ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου