Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

«Άρωμα» σκανδάλου στην Εγνατία Οδό


 "Φουσκωμένες" αμοιβές εκατομμυρίων ευρώ σε κατασκευαστική εταιρεία, για έργα της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και μάλιστα με τις ευλογίες στελεχών της, μπαίνουν στο κόσκινο του εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση αφορά την κατασκευή σήραγγας στο ύψος των Γρεβενών, για την οποία η εταιρεία διεκδίκησε και πήρε επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ από την αρχική συμφωνία.
 Πρόκειται για μια πολύ περίεργη περίπτωση που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει πλέον η νεοσυσταθείσα οικονομική αστυνομία κατ’ εντολή του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης-αρμόδιου για θέματα διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, που παρήγγειλε χθες τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
 Από τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του, προκύπτει ότι η εταιρεία διεκδίκησε και πέτυχε κατόπιν δίκης στο Διοικητικό Εφετείο Κοζάνης να κερδίσει χρηματικό ποσό 25.000.000 ευρώ από την Εγνατία Οδό Α.Ε., με το πρόσχημα ότι η επίμαχη σήραγγα κατασκευάστηκε με υλικά ποιότητας Α’, ενώ η αρχική μελέτη προέβλεπε να κατασκευαστεί με υλικά ποιότητας Β’.
 Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο... ενδιαφέρον, καθώς στο εν λόγω δικαστήριο είχαν εμφανιστεί και καταθέσει ως μάρτυρες υπέρ της κατασκευαστικής στελέχη της Εγνατίας Οδού, που ουσιαστικά επιβεβαίωναν ότι η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει για το έργο τα «καλύτερα και ποιοτικότερα υλικά, σαφώς ανώτερα από εκείνα που προέβλεπε η αρχική μελέτη κατασκευής της σήραγγας». Αποτέλεσμα ήταν το δικαστήριο να επιδικάσει τα 25.000.000 ευρώ στην κατασκευαστική που τα διεκδικούσε.
 Αξιοσημείωτο ότι σ’ εκείνη τη δίκη είχαν παρουσιαστεί διεξοδικά ανακεφαλαιωτικοί πίνακες που αποδείκνυαν αφ’ ενός τη χρήση των ποιοτικότερων υλικών, αφ’ ετέρου την εκτόξευση του κόστους, με τους οποίους πίνακες, μάλιστα, συμφωνούσαν τα πορίσματα μηχανικών και ελεγκτών της Εγνατίας.
 Έλα, όμως, που μετά την αποπεράτωση της σήραγγας έξω από τα Γρεβενά, η αυτοψία της Εγνατίας έδειξε τελείως διαφορετικά πράγματα... Από τη δειγματοληψία που έγινε αλλά και τους διεξοδικούς τεχνικούς ελέγχους στο έργο, προέκυψε ότι τελικά δεν κατασκευάστηκε με υλικά ποιότητας Α’, αλλά με ποιότητας Β’, όπως ακριβώς προέβλεπε η αρχική μελέτη!
 Η ύφεση
 Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Κοζάνης, προκειμένου να διεκδικήσει πίσω τα επιπλέον 25.000.000 ευρώ που πληρώθηκαν στην κατασκευαστική εταιρεία, αλλά και στον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Θεσσαλονίκης, όπου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, προκαλώντας την άμεση παρέμβασή του.
 Η παραγγελία του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού στην οικονομική αστυνομία είναι να διερευνήσει αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης σε δικαστήριο.
 Ζητά επίσης να κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας τόσο στελέχη της κατασκευαστικής όσο και της Εγνατίας Οδού που φέρονται να εμπλέκονται στην επιδίκαση των 25.000.000 ευρώ.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εγνατία Οδός μπαίνει το προσεχές διάστημα γενικότερα στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς. Ανάλογες περιπτώσεις φαίνεται να προκύπτουν και για τουλάχιστον άλλες δύο σήραγγες του δρόμου, ενώ στοιχεία ικανά να προκαλέσουν παρόμοιες έρευνες αναφύονται και για αρκετά ακόμη τμήματα του έργου.
 [Πηγή: efsyn.gr - Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος]


Σχόλιο: Δε νομίζω ότι υπάρχει έστω κι ένας εχέφρων που να διατηρεί επιφυλάξεις για το τι πραγματικά έγινε και τι μυρωδιά αναδύεται απ' αυτή την υπόθεση... Εδώ μιλάμε για μπόχα και όχι για άρωμα... Εκείνο όμως που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι η "αθωότητα" των "Δικαστών" του Διοικητικού Εφετείου Κοζάνης... Προφανώς ούτε που τους πέρασε από το μυαλό ότι ενδεχομένως η "κατασκευαστική εταιρεία" και οι "μάρτυρες" να την είχαν στημένη τη δουλειά... Τόση αθωότητα πια;;; Διαφορετικά δε θα τους έκοβε να διατάξουν μια αυτοψία βρε αδερφέ, σαν αυτή καλή ώρα που έγινε εκ των υστέρων κι πριν κάποιοι τα τσεπώσουν;;; Ή να διερευνήσουν γιατί ο "εργολάβος-κατασκευαστής" χρησιμοποίησε υλικά Α' ποιότητας;;; Ποιον ρώτησε;;; Αρκέστηκαν στα "χαρτιά";;;; Φαίνονται τα "υλικά" στα χαρτιά;;;; Αν αυτό το θέμα αφορούσε π.χ. την κατασκευή του εξοχικού τους θα πλήρωναν τον εργολάβο όσα όσα χωρίς διερεύνηση και χωρίς να πάνε να δουν;;;
 Περίεργα πράγματα, αλλά όχι απίθανα, αφού στη Χώρα μας δεν ξανακούστηκε ποτέ τέτοια περίπτωση με κομπίνες... Πού να τους πάει στο μυαλό θα μου πείτε κι εσείς... Μήπως πρέπει να τους καλέσει κι αυτούς ο εισαγγελέας διαφθοράς για να του εξηγήσουν πώς παραπλανήθηκαν;;;
 Όμως αν αναλογιστούμε (στιγμιαίως) πόσα δισεκατομμύρια έκαναν φτερά στις "διαφόρους οδούς" και σε άλλα παρόμοια "αναπτυξιακά έργα", τότε θα αντιληφθούμε γιατί δεν πρέπει να βγάζουμε άχνα όταν μας χαρατσώνουν αλύπητα, όταν η ανεργία θερίζει, η εξαθλίωση εξαπλώνεται ραγδαίως και όταν θεσμοθετούν "κόφτες" για να πετσοκόβουν αυτόματα μισθούς και συντάξεις...
 Η "ανάπτυξη" έχει κόστος βρε αθώα... Μα τέτοια και τόσηηηηηη (βοήθειά μας) αθωότητα πια;;;;;; Στη Χώρα των "Κρινογέννητων" ζούμε;;; .... Ε Δ Ω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου