Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Φοροφυγάδες και εκτός capital controls. Αμ POS!Δούρειος ίππος φοροδιαφυγής, αλλά και παράκαμψης των capital controls για επιτήδειους επιχειρηματίες αποδεικνύονται τα πολυδιαφημιζόμενα για την αποτελεσματικότητά τους αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, γνωστά ως POS.
 Ορατός είναι ο κίνδυνος η χθεσινή αποκάλυψη κυκλώματος, το οποίο εξάρθρωσαν από κοινού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος, να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
 Έως χθες, ο πλέον γνωστός τρόπος με τον οποίο καταγράφονταν φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω POS ήταν τα συγκεκριμένα μηχανήματα να μη συνδέονται με κάποια ταμειακή μηχανή, ανεξάρτητα αν κοβόταν μια τυπική απόδειξη.
«Δυστυχώς υπάρχει κενό νόμου και το POS μπορεί να δουλέψει χωρίς την ταμειακή μηχανή. Δεν γίνεται το ίδιο όπως γίνεται στις αντλίες στα βενζινάδικα. Γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι αποδείξεις είναι χωρίς παραστατικά όπως ορίζει ο νόμος», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
 Το «κόλπο», που αποκαλύφθηκε πρόσφατα μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος, στηριζόταν στο γεγονός ότι τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) διακινούνταν από εταιρεία του εξωτερικού και οι συναλλαγές εκκαθαρίζονταν στη Μάλτα, παρακάμπτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
 Δηλαδή, ακόμα και αν ο καταναλωτής που πλήρωνε με την κάρτα του λάμβανε απόδειξη, οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορούσαν να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ, ενώ τον εισέπρατταν, και ταυτόχρονα να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό εν μέσω εφαρμογής μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.
 Με το που γινόταν η πληρωμή, τα χρήματα μεταφέρονταν απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μη φαίνεται το ίχνος της κίνησης και κατά συνέπεια αυτό δημιουργούσε αδυναμία ελέγχου από τις ελεγκτικές αρχές.
 Στο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν οι επιχειρηματίες μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού έως 100.000 ευρώ τον μήνα.
 Όπως ανακοίνωσαν χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, Μ. Πλουμής, συνελήφθησαν 24 άτομα, σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες έχουν ήδη διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς. Συνολικά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 164 μηχανήματα POS, τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία.
 Ακριβώς πριν από έναν χρόνο η «Εφ.Συν.» είχε πρώτη επισημάνει τον συγκεκριμένο κίνδυνο, με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ (7/8/2015, «Πωλείται «παραθυράκι» στα capital controls μέσω Λουξεμβούργου»). Το θέμα αφορούσε εταιρεία που υποσχόταν σε επιχειρηματίες του τουρισμού την παράκαμψη του ελέγχου κεφαλαίων αν προμηθεύονταν τα τερματικά της.
 [Πηγή: efsyn]


 Σχόλιο: Η ατιμωρησία των "υπευθύνων" και των απατεώνων (πακέτο πάνε) δεν οφείλεται σε "κενά νόμων" και σε "παραλείψεις" των "πανέκπληκτων αρμοδίων" που παριστάνουν τους "σχολιαστές" σαν αναρμόδιοι...
 Τα "κενά" που υπάρχουν στη Χώρα μας, είναι το "ηθικό και πολιτικό" κενό, το τεράστιο "κενό" στο κρανίο των "(αν) αρμόδιων" και το "κενό" στο χώρο της "ανεξάρτητης Δικαιοσύνης" που οραματίζεται καράβια με τόνους ναρκωτικών να φορτώνονται και να ταξιδεύουν από μόνα τους, πλέοντας σε "πτώματα" μαρτύρων... Μη σε δουν όμως να μαζεύεις ρίγανη στο βουνό, ή να πουλάς κάστανα, την έβαψες...
 Ποιο τομάρι άφησε το "κενό νόμου" για τα POS κύριε σχολιαστή Τρύφωνα;; Υπάρχει κι εδώ "κενό" και δεν το ξέρετε;; Τι θα συμβεί με τους συλληφθέντες και το "κύκλωμα";; Θα τους πατάξετε με πρόστιμο 80€ που μετά θα παραγραφεί;;
 Πώς είναι δυνατόν να μη γνώριζαν οι (αν)αρμόδιοι αυτό που έκανε ρεπορτάζ μια εφημερίδα ένα χρόνο πριν;;
 Τι σκατά συζήταγαν όλοι αυτοί οι (αν)αρμόδιοι συμβουλάτορες και μελετητές (αμελέτητων) που παίρνουν ένα σκασμό αμοιβές για να αφήνουν "κενά";;;
 Δυστυχώς, το θέμα είναι παλιό και επαναλαμβάνεται σαν κακόγουστη φάρσα με θύματα τα αιώνια "ψώνια" που περιμένουν την "ανάπτυξη" των "κενών" και τις παχυλές αμοιβές των "Μορίων"...
 Όσο υπάρχουν σχολιαστές "πολιτικοί", αναρμόδιοι σε θέσεις "αρμοδίων", Βουλή άβουλων που ξεπλένουν σκάνδαλα μέσω σκεπαστικών επιτροπών, δικαιοσύνη σε βαθύ λήθαργο που αθωώνει λαμόγια λόγω παραγραφής και γιδοπρόβατα που τους ψηφίζουν και τα ανέχονται ΟΛΑ, αυτή η Ελλάδα θα ζει καθηλωμένη στην εποχή του Ιωάννη Πετράκη... Ε Δ Ω        Καλό Δεκαπενταύγουστο, έχει ο Θεός την υγειά μας να 'χουμε και ωχ αδερφέ.... Ε Δ Ω     [  Κ.Φ. ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου