Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ένας υπέρμετρος δανεισμός


 Πλήρη επιβεβαίωση των όσων είπε ο Θ. Πανταλάκης, την Τρίτη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τον δανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. από την Αγροτική Τράπεζα έδωσε ο έτερος πρώην διοικητής της, Π. Λάμπρου, ο οποίος κατέθεσε χθες.
 Ο Π. Λάμπρου, που διετέλεσε διοικητής της τράπεζας την περίοδο 1997-2004, παραδέχτηκε ότι στις προεκλογικές περιόδους υπήρξε υπέρμετρος δανεισμός αυτών των κομμάτων αλλά τον δικαιολόγησε με το σκεπτικό ότι οι προεκλογικές κρατικές ενισχύσεις που δίνονται στα κόμματα είναι άμεσα πληρωτέες, σε αντίθεση με την τακτική κρατική χρηματοδότηση που δίνεται ανά χρόνο.
 Σημειώνεται ότι συνολικά τις προεκλογικές περιόδους 2004-2007 η Ν.Δ. πήρε δάνεια ύψους 56 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ δάνεια ύψους 45 εκατ. ευρώ.
 Ο Π. Λάμπρου κατέθεσε επίσης ότι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλες τράπεζες και για να προσελκύσει μεγάλους πελάτες, η Αγροτική αποπλήρωσε δάνειο της Ν.Δ. στην Εθνική Τράπεζα ύψους 30,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να την προσελκύσει.
 Υποστήριξε, ακόμα, ότι για τα δάνεια των κομμάτων δεν γίνονταν προβλέψεις, καθώς θεωρούνταν μηδενικού κινδύνου, και απέδωσε τη διόγκωσή τους αποκλειστικά στη χρεοκοπία της χώρας.
 Σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Π. Λάμπρου και κυρίως από τον Θ. Πανταλάκη κινήθηκε ο επίσης πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Δ. Μηλιάκος, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει πλήρως τη δικαιοδοτική πολιτική της τράπεζας προς τα δύο προαναφερόμενα κόμματα.
 Ο πρώην διοικητής της τράπεζας, Θ. Πανταλάκης, καταθέτοντας στην Επιτροπή την Τρίτη, είχε χαρακτηρίσει την Αγροτική ως μηχανάκι για να παίρνουν λεφτά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Η κύρια τράπεζα των κομμάτων ήταν η Αγροτική», είπε ο Θ. Πανταλάκης.
Και πρόσθεσε:
Τα κόμματα έβλεπαν την Αγροτική ως μηχανάκι για να παίρνουν λεφτά
 Στο ερώτημα, βεβαίως, που εκ των πραγμάτων προέκυπτε και αφορά τη στάση της τράπεζας, ανεξαρτήτως του τι έκαναν τα κόμματα, ο γνωστός τραπεζίτης ήταν απολύτως σαφής. Αναγνώρισε γι’ αυτήν την κατάσταση ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσας αρχής (αποκάλυψε ότι η ΤτΕ ασκούσε πλημμελή εποπτικό ρόλο στο ζήτημα των χορηγήσεων δανείων προς τα πολιτικά κόμματα), αλλά και στην Αγροτική, για την οποία σημείωσε:
 "Η Αγροτική επί όλα αυτά τα χρόνια είχε εφησυχάσει στη σταθερότητα και επαναλαμβανόμενη κανονικότητα της κρατικής ενίσχυσης των κομμάτων. Αυτό είχε εξασθενίσει τα πιστοληπτικά αντανακλαστικά της"..
 Από τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις βουλευτών, άφησε με απόλυτη ακρίβεια να φανεί ότι αυτά τα δάνεια που δόθηκαν επί της ουσίας είναι δανεικά κι αγύριστα. «Αυτήν την ώρα δεν μπορώ να βρω λύση για τα κόμματα πώς θα μπορούν να εξοφλούν. Μόνο αν ξαναπάρουν την εξουσία και πάρουν τα ποσοστά τα οποία εόλιοίχαν», είπε χαρακτηριστικά.
 Το συγκλονιστικότερο ίσως στοιχείο της κατάθεσης Πανταλάκη ήταν ότι παραδέχτηκε πως ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. νομοθετούσαν ώστε να μην πληρώνουν τα δάνειά τους. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ότι το 2012 νομοθετήθηκε το πάγωμα της εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης για αποπληρωμή δανείων.
 Για να εισπράξει την ειλικρινή, αλλά άκρως προκλητική απάντηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μ. Βορίδη:
 "Το νομοθετήσαμε γιατί ήδη έφευγε το 60% και τα κόμματα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αν παίρνατε τα πάντα εσείς. Η δημοκρατία πρέπει να χρηματοδοτείται"
 Ακόμη πιο σκανδαλώδης ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα δύο αυτά κόμματα το ζήτημα του δανεισμού τους από την Αγροτική όταν αυτή πωλήθηκε στην Πειραιώς. Σύμφωνα με όσα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλος, από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή προκύπτει ότι η «καλή Αγροτική» δόθηκε ως δώρο στην Πειραιώς, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα έπαιρνε μαζί με την τράπεζα και τα δάνεια των κομμάτων για να μην καταλήξουν αυτά στην «κακή Αγροτική». Σημειωτέον ότι αυτό έγινε ενώ αυτά τα δάνεια ήταν μη ενήμερα και είχαν καταγγελθεί έναν μήνα πριν η Αγροτική διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.
 Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στην Εξεταστική Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιουλίου θα καταθέσει ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ, Γιάννης Αλαφούζος, ενώ επιστολές έχουν σταλεί προς τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «Πήγασος», Φώτη Μπόμπολα, για τις 2 Αυγούστου, και τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, Δημήτρη Κοντομηνά, για τις 4 του ίδιου μήνα.
Σχόλιο: Όλοι οι νοήμονες άνθρωποι αντιλαμβάνονται πια, ότι το ερώτημα: "Γιατί δεν τους πιάνουν επιτέλους;;", είναι καθαρά ρητορικό...
 Στην πραγματικότητα, η "Συνταγματική Νομιμότητα" ξεπλένει μέσω των "σκεπαστικών επιτροπών" τη συστηματική λεηλασία του ελληνικού λαού...
 Το Σαμαρωμένο και Κουλοζιμιασμένο τσιμεντόλιθο το είπε ξεκάθαρα: "Η δημοκρατία πρέπει να χρηματοδοτείται"...
 Από ποιον βρε κολοκύθι σποριασμένο;;; Και τι σχέση έχουν τα "κολοκύθια" με τη Δημοκρατία;;;;
 Τα ερωτήματα αυτά είναι καθαρά ρητορικά, αφού δεν περιμένω να απαντήσουν τα "κολοκύθια" ούτε τα κοπάδια που τα βοσκάνε....                       Κ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου